We horen of lezen het misschien niet altijd, maar nog steeds zijn datalekken aan de orde van de dag. Dat gebeurt door hacking, back-ups die worden buitgemaakt of doordat er een foutieve e-mail gestuurd wordt. Met name bij het laatste kunt u zelf maatregelen nemen.
Zo groot als de datalekken bij hotelketen Marriott (waarbij in 2014 van meer dan 320 miljoen klanten gegevens werden buitgemaakt) en Facebook in 2018 (gegevens van 50 miljoen gebruikers) zijn er nog niet gemeld, de afgelopen weken zijn er veel datalekken gemeld.
Een greep uit het nieuws
Zo hebben onlangs Warner Music Group (WMG), kantoorartikelen fabrikant Staples en fabrikant van gameproducten Razer datalekken gemeld. Allen lijken de dupe te zijn van een hack op hun webwinkel, waarbij onder meer NAW-gegevens, facturen en creditcardnummers werden gestolen. WMG en Staples zeggen niet hoeveel klanten getroffen zijn, bij Razer gaat het om 100.000 mensen. Dichterbij huis heeft T-Mobile laten weten dat van enkele duizenden klanten van Vodafone Thuis – dat werd beheerd door een externe partij – van vóór 2016 persoonlijk gegevens gestolen zijn.
Onopzettelijk datalekken
Niet alle datalekken zijn het gevolg van een inbraak van hackers. Zo liet het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers weten dat in juni ‘per ongeluk bijna twaalfhonderd meldingen van vermoedens van mensenhandel op zijn site publiceerde’, schrijft NRC. Meer dan 150 persoon waren hierdoor herleidbaar. De gemeente Midden-Drenthe versterkte en publiceerde onbewust ‘bijzondere persoonsgegevens’, zoals religie, van bewoners en de gemeente Zaanstad stuurde een e-mail naar bijna 1500 mensen, waarbij elk e-mailadres zichtbaar was.
Mail op nummer 1
In dit laatste geval zou een technische storing hier de oorzaak van zijn. Hoe dan ook, het is en blijft een datalek. En het is een datalek dat ook u zou kunnen veroorzaken. E-mail blijft nog altijd de favoriete methode om gegevens te stelen. Bijna alle malware zit verstopt in een bijlage. Maar e-mail is ook het meest gevoelig voor onbedoelde datalekken, doordat er naar een verkeerd e-mailadres gemaild wordt. Verkeerd verstuurde e-mail is bijvoorbeeld de bron van meer dan de helft van beveiligingsproblemen in de zorgsector.
Beveilig uw e-mail
Een datalek is niet altijd te voorkomen, zeker als het gaat om gegevens die u persoonlijk bij een andere organisatie heeft achtergelaten. Maar voor uw eigen onderneming kunt u wel maatregelen nemen. Dat begint bij uw e-mail. Met VIPRE SafeSend voor Outlook voorkomt u onjuist geadresseerde e-mails of fouten met verkeerd aangevulde e-mailadressen.
Wilt u weten hoe u ervoor zorgt dat uw e-mail niet de bron van een datalek wordt? Neem hier contact met ons op.