‘Bijna driekwart van de Nederlandse bedrijven kreeg vorig jaar te maken met een cyberaanval.’ Dat is de letterlijke tekst uit een recent artikel* in Computable. Zorgwekkend is ook dat generatieve AI, zoals ChatGPT het eenvoudig maakt om in korte tijd overtuigende phishing-mails te creëren. Het leek ons daarom actueel en van belang om eens te beschrijven hoe je de beveiliging van e-mail kunt verbeteren.
Anti-spam en anti-malware: de eerste verdedigingslinie
Anti-spam filters en anti-malware beschermen je inbox door schadelijke of ongewenste e-mails te blokkeren. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van afleiding maar ook bij het voorkomen van mogelijke bedreigingen die jouw netwerk kunnen binnendringen. Elk bedrijf dat regelmatig e-mails ontvangt, kan niet zonder deze basisbescherming.
Geavanceerde dreigingspreventie: niet alleen voor grote organisaties
Geavanceerde dreigingspreventie gaat een stap verder dan standaard antivirusprogramma’s door gebruik te maken van technieken zoals sandboxing. Dit proces analyseert bijlagen in een geïsoleerde omgeving voordat ze daadwerkelijk worden geopend. Dit is vooral belangrijk voor organisaties die regelmatig gevoelige informatie uitwisselen.
URL- en bijlagenbeveiliging: klik met vertrouwen
Het klikken op links binnen e-mails blijft een groot risico. Er bestaan URL- en bijlagenbeveiligingstechnologieën die deze links scannen en bijlagen controleren op mogelijk verborgen malware. ATP-systemen (Advanced Threat Protection) zoals Microsoft Advanced Threat Protection bieden uitgebreide beveiligingsfuncties, waaronder veilige koppelingen die verdachte URLs scannen en ombuigen voordat een gebruiker erop klikt. Dit helpt bij het beschermen tegen phishing-aanvallen en andere op links gebaseerde bedreigingen.
Impersonatie- en spoofingbescherming: ken je afzender
Impersonatie en e-mail spoofing kunnen verwoestende effecten hebben, van financiële verliezen tot ernstige reputatieschade. Bescherming tegen deze aanvallen is essentieel voor elke organisatie, ongeacht de grootte. Dit type beveiliging identificeert en blokkeert e-mails die eruitzien alsof ze van betrouwbare bronnen komen, maar dat niet zijn. Als mens kun je soms vergeten om de afzender te verifiëren op geloofwaardigheid.
Data-exfiltratiepreventie
Data Loss Prevention, (DLP) is een belangrijke beveiligingsstrategie die gebruikt wordt om te voorkomen dat gevoelige gegevens zonder toestemming het bedrijfsnetwerk verlaten. Deze technologie is essentieel voor sectoren die regelmatig omgaan met vertrouwelijke informatie, zoals de financiële dienstverlening en de gezondheidszorg, waar naleving van wettelijke voorschriften (compliance) een grote rol speelt. Dit kan e-mail, cloudservices, externe opslagapparaten en andere communicatiekanalen omvatten.
Endpoint security: bewaak je eindstations
Naast de beveiliging van de inbox zelf is het essentieel om de eindpunten van je netwerk te beschermen, waar e-mails worden ontvangen en gelezen. Endpoint security oplossingen bewaken en verdedigen de toegangspunten van eindgebruikersapparaten zoals desktops, laptops en mobiele apparaten tegen kwaadaardige activiteiten. Dit is met name relevant voor organisaties die werken met BYOD (Bring Your Own Device) beleid of flexibele werkomgevingen waar apparaten buiten het traditionele bedrijfsnetwerk worden gebruikt.
Toegangsbeveiliging met MFA: voeg een extra laag toe
Om de toegang tot e-mailaccounts nog beter te beschermen, kan Multi-Factor Authentication (MFA) worden ingezet. Met MFA moeten gebruikers naast een wachtwoord ook een tweede verificatiemethode doorlopen, zoals een sms-code, een biometrisch kenmerk of een authenticator-app. Deze extra laag van beveiliging vermindert het risico op ongeautoriseerde toegang, zelfs als wachtwoorden worden gecompromitteerd. MFA is een effectieve maatregel om de beveiliging van e-mailaccounts te versterken en de gevoeligheid voor phishing en andere aanvallen te verminderen.
Tot slot: welkom bij de zwakste schakel!
Eerlijkheidshalve hebben we het vooral over de techniek gehad. Die is er en daar helpen we desgewenst bij. Veel belangrijker is de factor ‘mens’. Lees hier hoe we ook jouw bedrijf op het gebied van e-mailsecurity kunnen helpen, onder andere door het aanbieden van awareness-trainingen.
*Gebruikte bron: Computable